Expand

Bagaimana Saya Menghasilkan Artikel Dengan Pantas

Bagaimana Saya Menghasilkan Artikel Dengan Pantas post image

Ada pelbagai cara yang digunakan oleh blogger dengan tujuan untuk menghasilkan income dari blogging dan salah satu cara ialah dengan menjalankan banyak blog dengan niche yang berbeza dalam satu-satu masa. Ada juga blogger yang menghasilkan income dengan fokus kepada 1-2 blog sahaja namun saya memilih untuk menjalankan banyak blog untuk lingkungan yang lebih meluas dan pelbagai.

Namu satu perkara yang agak sukar sudah tentulah untuk update content di blog-blog tersebut kerana anda perlu kemaskini blog-blog anda sentiasa untuk mendapatkan ranking yang baik di Internet. Update yang biasa ialah artikel jadi di sini saya ingin berkongsi bagaimana saya menghasilkan artikel dengan pantas untuk mengemaskini blog-blog saya.

Perhatian: Saya menggunakan perisian yang terdapat di dalam Instant Article Suite dalam proses ini.

  1. Pertama sekali saya akan memilih apa yang ingin saya perkatakan dalam update tersebut. Pemilihan tajuk untuk satu-satu artikel boleh berdasarkan rawak atau berdasarkan kepada kehendak (demand) atau isu-isu semasa (occassion).
  2. Dari tajuk tersebut, buat carian di Google menggunakan keyword contohnya “repair broken engine” atau “natural skin remedies” dan sebagainya.
  3. Copy artikel tersebut. Lebih baik sekiranya ambil dari 2-3 sumber.
  4. Paste ke dalam Instant Article Spinner. Klik Live Spelling Check untuk semak kalau ada ejaan yang salah.
  5. Klik butang Smart Tokens dan tips untuk artikel akan dipaparkan.
  6. Copy dari Article Spinner ke dalam Instant Article Shuffler. Tapi kadang-kadang saya skip proses ini untuk menjimatkan masa kerana artikel ini akan saya gunakan untuk satu blog sahaja. Instant Article Shuffler sangat berguna jika anda nak submit artikel ke direktori-direktori artikel yang berlainan.
  7. Paste semula ke dalam Instant Article Spinner dan klik Spin Article.
  8. Masukkan tajuk yang sesuai dan Paste ke dalam ruangan New Post.
  9. Semak kalau-kalau ada kesalahan dari segi perkataan atau ayat. Ini penting untuk memastikan artikel anda boleh dibaca dengan baik, sampai maksudnya dan bagus dari segi SEO.
  10. Publish. Selesai!

Sebenarnya ini adalah jawapan saya kepada beberapa soalan yang saya terima – bagaimana saya mengemaskini sejumlah blog dalam sehari. Dan saya harap ianya sedikit sebanyak menjawab soalan tersebut. Mengenai Instant Article Suite – ianya amatlah berbaloi dan sangat menjimatkan masa. Tambahan pula ia boleh mengelakkan blog anda dari dipenalize oleh Google atau enjin carian yang lain.

Jika anda berminat untuk kemaskini sejumlah blog dengan pantas, saya syorkan perisian Instant Article Suite ini dan jangan bertangguh untuk mendapatkannya sebab harga akan naik setiap 25 jualan. Selamat mencuba!

Apa-apa pertanyaan, pendapat dan pengalaman – dijemput kongsi di ruangan komen πŸ˜€

Untuk mendapatkan Instant Article Suite ini dengan harga yang lebih murah dari harga asal (USD37), sila hubungi saya. Terima kasih =)

Nasrul Hanis – Seorang penulis blog dan artikel online sejak 2008. Berkecimpung dalam perundingan hartanah sejak 2011. Ejen Hartanah Berdaftar sejak 2016. Suka berdiskusi dan mencari kawan baru.
19 comments… add one
  • titan June 11, 2011, 6:59 am

    alhamdulillah, berkat aku main forum dulu..sekarang, tak yah dah tengok keyboard..boleh agak dah mana enter..mana spacebar..haha..

    Reply
    • Nasrul Hanis June 29, 2011, 12:17 am

      hehe.. alah bisa tegal biasa, bro πŸ˜€

      Reply
  • paan June 12, 2011, 12:14 pm

    hahaha . blog aku yang banyak2 , semua blog BM…blog BI yang ada pun , blog di platform blogspot.. sebab nak cuba2 main dengan adsense … tapi macam kurang berjaya jer πŸ˜›

    kadang2 ada gak wat blog utk SEO punya testing skill…

    biasanya , kalo blog BI akan just akan guna PLR punya artikel…. blend jer sniri , then jadi satu artikel baru..

    kalo blog BM , just search info yang aku nak , then oleh balik artikel tersebut dengan ayat sendiri …..

    Reply
    • Nasrul Hanis June 29, 2011, 12:19 am

      memang betul tu, bro.. tapi sekarang ni adsense just salah satu dari income.. memang banyak lagi peluang yang terbuka di Internet.. yang saya duk seronok buat sekarang ni.. Amazon Affiliate.. hehe.

      tapi apa affiliate dan niche yang kita buat.. memang nak tulis artikel tu agak makan masa.. so guna article spinner boleh jimatkan masa then ubah sikit2 untuk cantikkan artikel tu πŸ™‚

      Reply
  • Harfiz@Bizstudent June 14, 2011, 7:05 am

    Saya dah ada software ni,cuma terfikir blog BM boleh pakai tak software ni?

    Reply
    • Nasrul Hanis June 29, 2011, 12:21 am

      article spinner pakai dictionary untuk buat perkataan alternatif untuk jadikan artikel baru.

      kalau boleh buat satu set kamus untuk BM, memang tak mustahil.. πŸ™‚

      Reply
  • aimannajmy June 15, 2011, 3:19 am

    sungguh banyak software spinner, kadang2 yang free pun bagus juga, cuma struktur ayat ntah hape2 bila pas spin dan bila check copyscape tak lepas huhu, lps spin nak kena check balik ayat.
    Dulu sangat sedih bila aku taip sendiri semua artikel, rase cam org bodoh, dan nak give up,nak kena taip dalam BI dah tu tajuk pelik2, rasa cam tulis karangan BI time SPM huhu, padahal aku taktau ada software spinner

    Reply
    • Nasrul Hanis June 29, 2011, 12:23 am

      saya ada pengalaman cuba banyak article spinner dan memang tak dapat nafikan banyak hasilnya yang merepek dan kita sendiri tak faham (apatah lagi orang lain! huhu) tapi spinner yang saya sarankan ni memang terbaekkk.. dan lepas spin just ubah sikit je untuk cantikkan artikel tu.

      hehe.. blogging ni kena selalu buat, bro.. baru boleh improve dari masa ke semasa.. percayalah cakap saya.. lama kelamaan kita sendiri tak sedar yang kita mampu untuk hasilkan artikel2 yang bagus πŸ™‚

      Reply
  • Ali ridha June 19, 2011, 8:42 am

    dulu buat senang nak cari idea tulis blog.
    bila buka blog sendiri.siap boleh taip
    entri baru dengan sendiri.

    satu lagi nak tanya.bagaimana jika
    kena penalti dengan google, nak
    minta balik index kan kembali blog.
    PR masih ada.sebab apa tu ye?

    Reply
    • Nasrul Hanis June 29, 2011, 12:24 am

      idea tu kadang-kadang ikut time jugak, bro. hehe. time dia mencurah2 tu memang sedap nak blogging.

      saya pun tak pasti pasal PR dan index blog tu.. sebab saya sendiri belum ada pengalaman kena penalized.. tapi baguslah kalau PR tu ada balik πŸ˜€

      Reply
  • Bukit Gambang June 23, 2011, 6:41 am

    info yang menarik, boleh dicuba nanti,

    Reply
    • Nasrul Hanis June 29, 2011, 12:25 am

      terima kasih Bukit Gambang.. cuba jangan tak cuba πŸ˜‰

      Reply
  • zack June 23, 2011, 5:10 pm

    Best jer software ni…. bookmark dulu….

    Reply
    • Nasrul Hanis June 29, 2011, 12:25 am

      memang best software ni, bro.. berbaloi2! πŸ˜€

      Reply
      • zack October 2, 2011, 4:16 pm

        memang best….. baru beli semalam

        Reply
  • Shaffik July 1, 2011, 11:54 am

    Tak pernah pulak guna article spinner sebelum ni..Mungkin akan di cuba nanti..

    Reply
    • Nasrul Hanis July 1, 2011, 6:00 pm

      cuba jangan tak cuba, bro. hehe. dengan article spinner boleh update dengan lebih pantas dalam kuantiti yang banyak + boleh jaga kualiti.

      Reply
  • reezluv July 5, 2011, 3:27 pm

    article tu memang unik sesangat la ye?erm..mcm best je kan nak beli..:D

    Reply
  • Zainol Rashid December 30, 2012, 5:05 pm

    Macam best artikel sspinner nie. Tapi macam mana kalau artikel bahasa BM? Bro da try?

    Reply
Cancel reply

Leave a Comment