Expand

Panduan Mengaktifkan Paypal Menggunakan Maybankard Debit Card

Panduan Mengaktifkan Paypal Menggunakan Maybankard Debit Card post image

Baiklah dalam artikel kali ini saya akan berkongsi langkah-langkah bagaimana untuk mengaktifkan Paypal menggunakan Maybankard Debit Card.

Sebelum ini saya menggunakan Virtual Credit Card (VCC) untuk aktifkan akaun dan sebagai Credit Card saya di Paypal namun setelah sekian lama dan selalu ada masalah jadi saya mengambil keputusan untuk gunakan Maybankard Debit Card. Mudah pun mudah sebab kad kita sendiri dan jika ada masalah semua data ada pada kita. Dan begitu juga saya sarankan kepada anda kalau tak ada lagi Credit Card sendiri untuk Paypal, gunalah Maybankard Debit Card.

Jom tengok bagaimana caranya. Saya akan tunjuk langkah demi langkah beserta gambarajah.

 1. Mula-mula sekali yang paling penting anda mestilah ada Maybankard Debit Card. Cara nak mohon pun mudah saja. Pergi ke mana-mana cawangan Maybank dan buat permohonan untuk tukar kad ATM anda kepada Maybankard Debit Card. Anda akan dikenakan caj RM12 untuk penukaran kad. Kalau anda belum ada akaun Maybank, buka akaun dan untuk kad pilih ‘Maybankard Debit Card’. Selalunya akan dapat kad pada masa itu juga.
 2. Login ke Maybank2u anda. Perhatikan pada ruangan Utilities ada pilihan untuk Maybankard Secure Online Shopping Registration (MSOS). Klik untuk aktifkan MSOS anda. Paypal tidak akan menerima kad debit anda selagi anda belum aktikan MSOS ini.
 3. Isi borang MSOS ini berdasarkan kad debit anda. Nota: CVV tu ialah tiga digit di belakang kad debit anda.
 4. Anda akan dipaparkan mesej yang pendaftaran MSOS anda telah berjaya.
 5. Login ke akaun Paypal anda. Klik pada Profile >> Add/Edit Credit Card. Anda akan dipaparkan borang berikut. Masukkan maklumat kad debit anda.
 6. Anda akan dipaparkan mesej yang kad debit anda telah berjaya ditambah ke akaun Paypal anda. Anda akan dimaklumkan yang kad anda perlukan pengesahan dan akan dicaj tapi caj ini akan dikembalikan setelah pengesahan dilakukan.
 7. Tunggu dalam 12-24 jam. Tak perlu setting apa-apa atau call service center. Selepas tempoh tu, login ke Maybank2u anda untuk dapatkan expuse code. Klik Accounts & Banking >> Account Details >> Debit Card History. Salin kod berikut (4 digit) untuk sahkan kad debit yang telah anda masukkan di Paypal.
 8. Login ke akaun Paypal anda. Klik mana-mana satu pilihan berikut untuk sahkan kad debit anda.
 9. Anda akan dipaparkan ruangan untuk isi kod Paypal. Masukkan kod 4 digit yang anda salin dari Maybank2u tadi dan klik “Confirm Card”. Jika ruangan ini tidak dipaparkan, klik “Enter Paypal Code” untuk masukkan kod tersebut.
 10. Sekiranya tiada sebarang masalah, anda akan dipaparkan mesej yang kad anda telah berjaya disahkan dan caj pengesahan akan dikembalikan kepada anda (dimasukkan ke dalam akaun Paypal). Selesai!

Begitulah langkah demi langkah bagaimana untuk aktifkan Paypal atau tambah kad debit ke dalam akaun Paypal anda menggunakan Maybankard Debit Card. Kini anda tak perlu tercari-cari VCC lagi atau terfikir-fikir bagaimana untuk aktifkan akaun Paypal anda atau tambah kad ke dalam akaun Paypal anda. Tambahan pula kad ini penting untuk membolehkan anda buat pelbagai transaksi menggunakan Paypal. Akaun Paypal amat penting bagi saya kerana kebanyakan pendapatan dari blogging akan masuk melalui Paypal.

Satu perkara yang teramat penting ialah jangan sesekali dedahkan maklumat kad debit atau akaun Paypal anda kepada pihak lain untuk mengelakkan sebarang kejadian yang tak diingini berlaku.

Harap tutorial ini berguna dan dapat membantu anda. Kalau ada soalan, pandangan dan sebarang tambahan boleh nyatakan melalui ruangan komen di bawah.

Selamat berbisnes/berbelanja dengan Paypal!

Nasrul Hanis – Seorang penulis blog dan artikel online sejak 2008. Berkecimpung dalam perundingan hartanah sejak 2011. Ejen Hartanah Berdaftar sejak 2016. Suka berdiskusi dan mencari kawan baru.
10 comments… add one
 • titan September 12, 2010, 3:57 pm

  bagus. Satu tutorial yang bagus. Terutamanya untuk mereka yang masih tak tahu nak aktifkan akaun paypal.

  Reply
  • Nasrul Hanis September 18, 2010, 6:15 pm

   ramai yang perlukan langkah-langkah yang betul nak aktifkan Paypal guna Maybankard sebab kadang-kadang ada langkah penting yang tertinggal.

   Terima kasih titan! 😀

   Reply
 • Mohd Isa September 28, 2010, 6:03 pm

  aku dah aktifkan, tapi tak gunakan lagi paypal ni. lagi satu, m2u aku kena block la plak. gatai tangan betul la hackers ni. tak pasal2 aku nak kena g unblock balik…

  Reply
  • Nasrul Hanis January 30, 2011, 2:56 pm

   huhu.. m2u pun ada orang hack juga ya.. bahaya betul 🙁

   Reply
 • kyo July 30, 2011, 6:45 am

  dah try buat guna step yg kt atas tu.. berjaya tapi bila nak buat pembelian,, tak boleh la..kenapa yer?? tanya paypal..katanya masalah dgn bank.. call bank plk..katanya kena tanya paypal..heee….penin2.. ke kena tukar mata wang dr RM -USD dlm payppal dulu??

  Reply
 • jak December 30, 2011, 9:01 pm

  camne klu guna bank islam debit card ? blh x ?

  Reply
 • nawi November 26, 2013, 12:35 am

  sekarang ada ada sedikit permasalahan cam ne … nak dari blog saya gunakan RM apabila ke paypal bertukar USD … tolong bantu saya dan satu lagi cam ne … nak bagi duit didalam maybank transfer ke paypal… haraf sifu dapat membantu

  Reply
 • salmah zakaria November 10, 2014, 2:08 am

  saya tak dapat log in akaun paypal saya

  Reply
 • salmah zakaria November 24, 2014, 11:27 pm

  tunjuk la cara

  Reply
 • salmah zakaria November 24, 2014, 11:28 pm

  tak dapat aktif akaun paypal

  Reply

Leave a Comment