Expand

Dapatkan Tutorial Berguna di DilarangMelarang.com

dilarangmelarang

Kali ni aku mahu buat ulasan (review) pula. haha. Okeh, blog yang akan diulas kali ini ialah DilarangMelarang.com oleh Marzuki Jalil.

Mungin ramai yang sudah tau tentang blog DilarangMelarang ini tapi dah penat2 aku buat ulasan ni, so korang bacalah ye.

DilarangMelarang.com ialah blog milik Marzuki Jalil. Aku tak pasti beliau seorang pelajar atau seorang yang sudah bekerja dan di dalam page Tentang Aku pu tidak ada menyebut tentang beliau secara terperinci. Aku pun tidakmengikuti perkembangan DilarangMelarangdari mula, jadi mungkin ada entri terperinci mengenai beliau yang aku tidak baca.

Oh ya, Marzuki Jalil juga adalah admin BlogMenjerit suatu ketika dahulu, tetapi sudah berhenti dan jikalau korang taip blogmenjerit.com, korang akan dibawa ke dilarangmelarang.com juga. hehe.

Beliau juga memiliki buah hati, cik Suhaila yang berpangkalan di dunlopillow.blogspot.com. Silalah melawat jikalau ada kesempatan.

DilarangMelarang.com secara kasarnya mengandungi dua jenis entri utamai, iaitu entri2 yang mengandungi tutorial dan entri2 yang mengandungi kisah hidup penulis blog itu sendiri. Kebanyakan kisah hidup beliau turut menyertakan sekali Suhaila. Best juga membaca entri2 tersebut kerana penggunaan bahasa yang agak dramatis.

Apa yang membuatkan aku tertarik dengan DilarangMelarang.com ini ialah ia membuka mata aku mengenai Blogspot sebagai platform untuk berblogging. Yelah, memanglah WordPress best kan. Tapi sebenarnya banyak yang mampu dilakukan menggunakan Blogspot jika kita tahu kaedahnya. Antara entri yang menarik ialah :

Banyak lagi yang menarik, korang bacalah sendiri di sana. Penulis merupakan pengguna tegar Blogspot namun beliau menulis juga tutorial untk WordPress. Bolehla dikatakan sifat yang mulia. hehe.

Jangan terkejut kalau warna atau rekabentuk blog ini berubah-ubah kerana penulis blog ini memang suka modify blog beliau sebagai satu eksperimen mengkaji benda2 baru untuk diaplikasikan pada Blogspot.

Tak dapat dinafikan setiap blog ada masalah tersendiri begitu juga dengan DilarangMelarang.com. Ada sesetengah entri yang mengalami masalah dengan script dan bermasalah untuk dibaca. Hal ini dijelaskan dalam sticky post yang telah disediakan di sana.

Anda juga boleh rekues tutorial di sini.

Kesimpulannya, DilarangMelarang.com merupakan satu blog pilihan jika anda gemar membaca entri2 tutorial yang tidak terlalu skema dan bersahaja. Sambil2 mendapatkan info dan tutorial berguna, bolehlah menelaah sekali kisah hidup beliau bersama Suhaila yang tercinta.

Sekian, terima kasih :senyum:

Nasrul Hanis – Seorang penulis blog dan artikel online sejak 2008. Berkecimpung dalam perundingan hartanah sejak 2011. Ejen Hartanah Berdaftar sejak 2016. Suka berdiskusi dan mencari kawan baru.
18 comments… add one
  • blowie April 22, 2009, 11:34 pm

    sayang betul dia kat suhaila tu :ketawa: :bagus:

    Entri terkini blowie ialah 1,2,3,4…30? tolong baca dlm PPSMI

    Reply
  • Anarm April 24, 2009, 2:30 pm

    blog ni dpt iklan percuma aa kt DilarangMelarang.. aku nk buat review jugak laa.. :gembira:

    Entri terkini Anarm ialah Blog is Changing.. Statement In Memory

    Reply
    • alone April 27, 2009, 7:06 pm

      aku pun xsangka marzuki nak bagi iklan percuma kat PakarBisnes. hehe. silakan :sengih:

      Reply
  • menteil April 24, 2009, 7:17 pm

    lepas nie wat pasal blog aku pulak ye..
    kutukan sahaja diterima.. hehe..

    Entri terkini menteil ialah Blog Artis Kita

    Reply
    • Azman Ishak April 24, 2009, 7:52 pm

      kekeke… menteil selamber badak~
      aku pon nak jugak… ngiahahaha :muntah:

      Entri terkini Azman Ishak ialah Aku & Impian

      Reply
      • alone April 27, 2009, 9:30 pm

        menteil memang slamber.. ahaha. boleh2. satu2. hoho :sengih:

        Reply
    • Kill-Vearn April 26, 2009, 3:37 am

      aku pon nak.. hahhaaa 😎

      Entri terkini Kill-Vearn ialah Solution For Super Hidden Microsoft Word

      Reply
      • alone April 27, 2009, 9:33 pm

        ko pun nak jugak? hehe. ok2. kalau ada kelapangan, adalah tu. hehe :sengih:

        Reply
    • alone April 27, 2009, 9:08 pm

      aku anggap ini sebagai rekues. nanti bila masa untuk buat ulasan, aku buat rebiu untuk ko pula. hehe :gembira: :bagus:

      Reply
  • topo April 26, 2009, 4:49 am

    ni ada bukak borang permohonan ke?? hohoh nak jugak review.. hahahah :sengih:

    Entri terkini topo ialah jom buat corak tartan bersama topo..

    Reply
    • alone April 27, 2009, 9:35 pm

      hm.. betul jugak tu. kat dilarangmelarang.com ada satu page khas untuk buat rekues.

      maybe aku akan buat satu juga. hehe. tapi aku xdelah pandai sangat :muntah:

      Reply
  • ariey April 26, 2009, 10:28 am

    blog aku xnk review ke bro :lanun: aku pun wat tutorial utk blogspot jgk :bagus: :ketawa:

    Reply
    • alone April 27, 2009, 9:36 pm

      akan diusahakan :ketawa: :bagus:

      Reply
  • Iqbal May 7, 2011, 10:56 pm

    bro, blog tu dah tak aktif ke..
    dah jadi blog cina tu..aisehh..

    Reply
  • paan June 12, 2011, 6:36 pm

    nampaknya blog tu dah xwujud lagi… sekali dengan blog awek dia dah takder ….

    mungkin dorang dah tukar identiti….bergerak secara underground…

    blog tu merupakan antara tempat feveret aku nak usah tutorial utk edit blog blogger aku semasa masih lagi menggunakan platform blogger… memang antara blog popular la… hahaha

    Reply
  • yas July 1, 2011, 1:57 am

    Dah baca kt sini…gi terjah sana lak…hehehe

    Reply
Cancel reply

Leave a Comment