Expand

Blogging itu Bisnes

bloggingitubisnes

Ada kemungkinan apabila membaca tajuk entri ini, ada yang berkata, “Ah, bosan,” atau “Hal ini semua orang tahu”.

Anda pasti semua orang tahu? :pelik:

Jadi marilah kita berkongsi untuk supaya yang tidak tahu dapat tahu dan yang tahu jadi lebih tahu :sengih:

Ah, betulkah blogging itu bisnes?

Haha, sudah tentu.

Ketika aku mula2 tahu tentang blog, apa yang aku faham ialah blogging ini adalah sejenis diary maya yang boleh menyimpan pelbagai kisah kehidupan – kisah seharian, cinta, main snuker, gosok gigi dan sebagainya.

Kemudian aku mula tahu yang kita boleh buat duit dengan Google Adsense. Adsense ni diletakkan dalam blog. Dapatlah seciput dua. Tak sampai 5USD pun ketika itu.

————————————————————————————-
Sepi – Berhenti blogging sekejap kerana tidak tahu matlamat :senyap:
————————————————————————————-

Entah bagaimana, aku kembali berblogging dan tersangkut di beberapa blog yang menarik dan feymes. Sambil itu Google2 untuk mencari alternatif selain Adsense. Dan aku terjumpa SponsoredReviews.

logo

Berbekalkan blog yang ketika itu Pagerank 1, aku mencuba nasib. Berkali2 mencuba, akhirnya dapat juga offer dari Advertiser.

Setelah beberapa minggu entri (berbayar) itu aku submit, aku menerima bayaran pertama dari SponsoredReviews :duit:

bayaran

Takdela banyak. Cuma 3.25USD. Tapi berbaloi la kan, boleh buat duit dengan menulis – tanpa modal.

Mulai dari saat tu, aku (agak) gigih mencari peluang melalui paid post, dan Alhamdulillah, setakat ni bolehla tahan walaupun xbanyak. Lagipun aku memang sibuk dengan projek dan study sepanjang semester. Jadi xberapa sempat nak fokus pada blogging. Sempat update sikit2 saja.

Sekarang aku bercuti dan ada masa untuk fokus. Selain blogging, aku bantu sekolah menengah aku dulu kumpul data alumni dan bangunkan portal e-learning menggunakan Moodle. Bolehlah berjasa sikit kan.

Nanti kita berkongsi lagi. Terima kasih pada kawan yang meninggalkan komen. Link korang aku masukkan dalam Capaian Rawak.

SponsoredReviews tu salah satu dari portal paid post yang aku gunakan. Ada banyak lagi yang ingin aku kongsi dengan kawan2 :teruja:

Trimas dan jumpa lagi :senyum:

Nasrul Hanis – Seorang penulis blog dan artikel online sejak 2008. Berkecimpung dalam perundingan hartanah sejak 2011. Ejen Hartanah Berdaftar sejak 2016. Suka berdiskusi dan mencari kawan baru.
9 comments… add one
  • Adry April 16, 2009, 5:13 pm

    owh… baru ku tau pasal sponsored review ni… tapi blog aku pagerank 2 jer… ble ker??

    Entri terkini Adry ialah Proton Exora Launched!!

    Reply
    • alone April 20, 2009, 5:12 am

      boleh. no hal :senyum:

      cuma kena ikut requirement dia. PR tinggi saja xcukup. Selalunya dia akan minta blog yang dah matang (90 hari) dan fully English.

      Reply
  • zuhairy April 19, 2009, 2:39 pm

    buat duit dgn blog? aku prnah la dapat sikit. tu pun affiliate jer.

    bro, camne dgn bisnes youtube?

    Reply
    • alone April 20, 2009, 5:16 am

      aku pun suka affiliate. free :ketawa:

      bisnes youtube aku baru start sikit. pageviews memang bagus cuma mungkin aku salah pilih affiliate/produk.

      kena cuba lagi dan lagi. yeah :seronok:

      Reply
  • paan April 19, 2009, 11:24 pm

    aku suka kalo bro leh buat blog yg bagi tutorial pasal web nie.sebab aku bercita2 nak jadi web designer walaupun xde pengalaman menggunalan hosting sendiri..hehehe

    Entri terkini paan ialah Tag Dari Selamsendawa

    Reply
    • alone April 20, 2009, 5:18 am

      InsyaAllah, aku akan update dari masa ke semasa. Ada entri yang berisi repekan je. Hehe :sengih:

      Tapi aku akan update juga dengan tips2 yang aku explore.

      Kalau rajin explore, banyak benda kita boleh tau. Ilmu yang explore tu pula kalau digunakan dengan betul akan menguntungkan kita :bagus: 😎

      Reply
  • ohmelayu May 17, 2009, 9:31 pm

    blog itu bisnes. Aku setuju. :bagus:

    Entri terkini ohmelayu ialah Melayu Boleh Tips: Panduan Menguruskan Jenazah

    Reply

Leave a Comment