Expand

Syarikat-syarikat Tertua Dunia Yang Masih Wujud

Syarikat-syarikat Tertua Dunia Yang Masih Wujud post image

Bukan sesuatu yang mudah untuk meneruskan kelangsungan perniagaan di mana hal ini melibatkan pengurusan syarikat, falsafah perniagaan, standard prosedur dan tenaga kerja. Justeru melihat syarikat-syarikat yang boleh bertahan lama sehingga ke hari ini akan memberikan kita suatu inspirasi.

Klik untuk lihat imej bersaiz besar

Anda boleh lihat syarikat-syarikat ini berdasarkan benua di halaman ini – The Oldest Company in Almost Every Country (That is Still in Business)

Pos Malaysia Syarikat Tertua Di Malaysia

Berdasarkan imej ini, Pos Malaysia merupakan syarikat yang tertua di Malaysia di mana ia mula beroperasi seawal tahun 1800 di Tanah Melayu sejak pemerintahan British.

Sudah lebih 200 tahun industri pos berkembang pesat di negara ini. Seiring dengan perkembangan teknologi penghantaran maklumat merentas pelbagai lokasi di dunia, perkhidmatan pos adalah antara yang terawal wujud dan kemudian berkembang menyediakan pelbagai perkhidmatan seperti pembayaran bil dan sebagainya.

Pos Malaysia menjadi sebuah entiti swasta pada awal 1990-an telah melalui beberapa siri transformasi dan penstrukturan baharu dengan pembinaan lebih 700 pejabat pos dan 68 pusat pos laju di seluruh negara.

Meneruskan Kelangsungan Perniagaan

Banyak yang boleh kita belajar dari senarai syarikat-syarikat tertua dunia ini – bagaimana mereka boleh bertahan dengan melalui pelbagai perubahan politik & ekonomi dunia.

Mungkin kita juga boleh mengambil sedikit sebanyak falsafah perniagaan mereka agar perniagaan yang kita ceburi juga dapat bertahan merentas perjalanan masa.

Nasrul Hanis – Seorang penulis blog dan artikel online sejak 2008. Berkecimpung dalam perundingan hartanah sejak 2011. Ejen Hartanah Berdaftar sejak 2016. Suka berdiskusi dan mencari kawan baru.
0 comments… add one

Leave a Comment