Expand

Apa Faedah Entri Berbayar?

pbgetpaidblogging

Mungkin ramai di antara kita yang pernah mendengar tentang entri berbayar atau ‘paid post’. Namun masih ada yang bertanya apa sebenarnya ‘paid post’ ni? Apa faedahnya?

Banyak faedahnya.. meh usha =D

Dapat Duit
Yeah! Inilah faedah yang paling best dari entri berbayar iaitu duit. Dengan paid post kita boleh menghasilkan pendapatan tambahan. Banyak cara yang kita boleh lakukan untuk dapat pendapatan di Internet dan menulis entri berbayar adalah di antara cara yang terbaik.

Menambah Pengetahuan
Dengan menulis entri berbayar, kita dapat menambah pengetahuan yang sedia ada. Ini adalah kerana entri berbayar tidak tertumpu kepada dunia blogging & internet sahaja malah pelbagai produk & servis di serata dunia. Aku pernah dapat job (kerja untuk menulis) dari syarikat pembuat vakum dan aku perlu terangkan mengapa perlukan vakum dalam rumah. Seharian gak aku buat research dan advertiser tu sangat berpuas hati. Itu baru satu contoh. Job untuk menulis entri berbayar ini akan membawa kita untuk mempelajari dan mengetahui perkara2 baru di mana perkara2 tersebut kita perlukan untuk menulis entri berbayar tersebut.

Memberi Cabaran
Jika anda sudah biasa menulis entri berbayar ini, sudah pasti anda akan teruja untuk menulis lagi dan lagi dan ini memberi anda cabaran. Bukan senang nak dapat tawaran menulis entri berbayar. Ada langkah2 tertentu dan blog anda mesti memenuhi kriteria2 tertentu. Biasanya blog yang menggunakan full English akan lebih mudah mendapat tawaran menulis entri berbayar. Perkara lain yang perlu diambil perhatian juga ialah PageRank, backlinks dan Alexa. Bukan sahaja kena tahu bagaimana nak menulis artikel, malah kita akan membawa diri kita untuk mempelajari hal lain berkenaan web seperti HTML dan SEO.

Cukuplah rasanya setakat ni. Bagi aku, menulis entri berbayar ni memang menyeronokkan dan memberi kepuasan. Penguasaan English aku pun dah semakin baik sebab biasanya penggunaan grammar dalam artikel amat dititikberatkan.

Mungkin selepas ni aku akan berkongsi pula bagaimana nak memulakan langkah menulis entri berbayar ni. Jangan lupa untuk susbribe pada RSS PakarBisnes untuk mendapatkan update terus ke e-mail!

See ya =)

Nasrul Hanis – Seorang penulis blog dan artikel online sejak 2008. Berkecimpung dalam perundingan hartanah sejak 2011. Ejen Hartanah Berdaftar sejak 2016. Suka berdiskusi dan mencari kawan baru.
4 comments… add one
 • zool June 15, 2009, 5:01 pm

  Aku pernah dapat 1 entri berbayar.. kira oklah tu..
  nanti aku belajo lagi dengan ko

  Reply
 • Ibnu walidain June 16, 2009, 6:12 pm

  em, dpt kat blog ni gak ke? ak baru nak start..PR 0, alexa lansung x da kesan..kecian sungguh..mula2 tu nak tulis dlm BM je..sbb psl pgalaman sendiri kan..tp rase mcm rugi plak..so tukar tajuk blog..tp url plak xleh ubah dah:cium: ..kaco btl..tp xpe r..kire nk start nulis dlm BI r ni huang3x :senyum:

  Reply
 • keiroro June 17, 2009, 3:12 pm

  wahh…. mcm best je… mcm mane nak buat entri berbayar ni ?

  Entri terkini keiroro ialah Gejala penggunaan nama artis yang semakin berleluasa di shoutbox blog aku

  Reply
 • izzat June 23, 2009, 10:28 pm

  setuju dengan point2 yang diberikan…memang benda ni sedikit sebanyak membuka minda dan menambah pengetahuan mengenai sesuatu, disamping mendapat sedikit imbuhan daripadanya. saya ada tulis beberapa paid entry sebelum ni, dan memang bagus sebab kadang2 benda yang saya tulis tu, belum saya tahu.

  Reply

Leave a Comment