Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Alam Bisnes
    • Utama
    • Mengenai Saya
    • Arkib
    • Hubungi Saya
    Alam Bisnes
    Blog

    Apa Faedah Entri Berbayar?

    Nasrul HanisBy Nasrul HanisJune 15, 20094 Comments2 Mins Read

    pbgetpaidblogging

    Mungkin ramai di antara kita yang pernah mendengar tentang entri berbayar atau ‘paid post’. Namun masih ada yang bertanya apa sebenarnya ‘paid post’ ni? Apa faedahnya?

    Banyak faedahnya.. meh usha =D

    Dapat Duit
    Yeah! Inilah faedah yang paling best dari entri berbayar iaitu duit. Dengan paid post kita boleh menghasilkan pendapatan tambahan. Banyak cara yang kita boleh lakukan untuk dapat pendapatan di Internet dan menulis entri berbayar adalah di antara cara yang terbaik.

    Menambah Pengetahuan
    Dengan menulis entri berbayar, kita dapat menambah pengetahuan yang sedia ada. Ini adalah kerana entri berbayar tidak tertumpu kepada dunia blogging & internet sahaja malah pelbagai produk & servis di serata dunia. Aku pernah dapat job (kerja untuk menulis) dari syarikat pembuat vakum dan aku perlu terangkan mengapa perlukan vakum dalam rumah. Seharian gak aku buat research dan advertiser tu sangat berpuas hati. Itu baru satu contoh. Job untuk menulis entri berbayar ini akan membawa kita untuk mempelajari dan mengetahui perkara2 baru di mana perkara2 tersebut kita perlukan untuk menulis entri berbayar tersebut.

    Memberi Cabaran
    Jika anda sudah biasa menulis entri berbayar ini, sudah pasti anda akan teruja untuk menulis lagi dan lagi dan ini memberi anda cabaran. Bukan senang nak dapat tawaran menulis entri berbayar. Ada langkah2 tertentu dan blog anda mesti memenuhi kriteria2 tertentu. Biasanya blog yang menggunakan full English akan lebih mudah mendapat tawaran menulis entri berbayar. Perkara lain yang perlu diambil perhatian juga ialah PageRank, backlinks dan Alexa. Bukan sahaja kena tahu bagaimana nak menulis artikel, malah kita akan membawa diri kita untuk mempelajari hal lain berkenaan web seperti HTML dan SEO.

    Cukuplah rasanya setakat ni. Bagi aku, menulis entri berbayar ni memang menyeronokkan dan memberi kepuasan. Penguasaan English aku pun dah semakin baik sebab biasanya penggunaan grammar dalam artikel amat dititikberatkan.

    Mungkin selepas ni aku akan berkongsi pula bagaimana nak memulakan langkah menulis entri berbayar ni. Jangan lupa untuk susbribe pada RSS PakarBisnes untuk mendapatkan update terus ke e-mail!

    See ya =)

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Nasrul Hanis
    • Website

    Nasrul Hanis - Seorang penulis blog dan artikel online sejak 2008. Berkecimpung dalam perundingan hartanah sejak 2011. Ejen Hartanah Berdaftar sejak 2016. Suka berdiskusi dan mencari kawan baru.

    Related Posts

    Mengesan dan Membaiki Broken Link di Laman Web

    March 4, 2025

    7 Idea Bisnes Online Yang Anda Boleh Cuba Sepanjang Ramadan

    March 2, 2025

    Berjaya Dalam Affiliate Dengan Menggunakan Blog Dan SEO

    February 27, 2025

    4 Comments

    1. zool on June 15, 2009 5:01 pm

      Aku pernah dapat 1 entri berbayar.. kira oklah tu..
      nanti aku belajo lagi dengan ko

      Reply
    2. Ibnu walidain on June 16, 2009 6:12 pm

      em, dpt kat blog ni gak ke? ak baru nak start..PR 0, alexa lansung x da kesan..kecian sungguh..mula2 tu nak tulis dlm BM je..sbb psl pgalaman sendiri kan..tp rase mcm rugi plak..so tukar tajuk blog..tp url plak xleh ubah dah:cium: ..kaco btl..tp xpe r..kire nk start nulis dlm BI r ni huang3x :senyum:

      Reply
    3. keiroro on June 17, 2009 3:12 pm

      wahh…. mcm best je… mcm mane nak buat entri berbayar ni ?

      Entri terkini keiroro ialah Gejala penggunaan nama artis yang semakin berleluasa di shoutbox blog aku

      Reply
    4. izzat on June 23, 2009 10:28 pm

      setuju dengan point2 yang diberikan…memang benda ni sedikit sebanyak membuka minda dan menambah pengetahuan mengenai sesuatu, disamping mendapat sedikit imbuhan daripadanya. saya ada tulis beberapa paid entry sebelum ni, dan memang bagus sebab kadang2 benda yang saya tulis tu, belum saya tahu.

      Reply
    Leave A Reply Cancel Reply

    Artikel Terkini

    Wegic: Cara Mudah Usahawan Membina Website Profesional Dengan Kos Rendah

    November 16, 2025

    Cara Kira Break Even Point Untuk Bisnes Kecil-Kecilan

    November 2, 2025

    Jangan Paksa Kuda Mati Berlari: Pengajaran Penting Dead Horse Theory Untuk Bisnes

    October 10, 2025

    Bagaimana Cara Betulkan ‘There Has Been a Critical Error on This Website’ di WordPress?

    September 3, 2025

    Aidilfitri & Jaringan Perniagaan: Peluang Keemasan Yang Ramai Terlepas Pandang

    March 29, 2025
    © 2025 AlamBisnes.com

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.